Publicat per

Debat – Reflexió d’un projecte (PAC3)

Itinerari Sensorial Can Grau

Hola!

He escollit aquest projecte, ja que fa temps que estudio el camp del disseny inclusiu i m’interessa molt. Penso que és molt important que els dissenyadors es formin pensant en un disseny inclusiu, ja que dóna oportunitat a totes les persones de poder gaudir-lo.
En l’activitat anterior de Conceptualització i Estratègia, ja vaig anunciar que volia fer una reestructuració de la senyalística tot aplicant el disseny inclusiu, per exemple, incorporar el sistema Braille en senyals amb una mica de text, en els QR per a poder redirigir a un àudio explicatiu, etc.

En aquest projecte de l’agència Inclusive Studio presenten uns conjunts de senyals sensorials en l’itinerari del Parc Natural del Garraf perquè les persones amb visió reduïda puguin gaudir d’aquest espai.

Quines decisions gràfiques i objectuals ha pres? Quina relació creus que tenen aquestes decisions amb l’objectiu i tipologia de projecte? Quin paper juga la identitat? Com presenta el projecte? 

L’objectiu de Inclusive Studio és que els usuaris puguin percebre els espais naturals, no només amb el sentit de la vista, sinó també amb el tacte, l’olfacte i sobretot amb el sentit de l’oïda.

Pensen amb la identitat com a base del projecte de creació d’espais per garantir el seu èxit a llarg termini i incentivar l’espai amb trets distintius, orgull local, obertura al canvi i respecte pel passat.
També analitzen els trets físics o naturals distintius que contribueixen al valor històric i a la identitat.

La idea és comprendre social i culturalment l’espai amb la participació dels vilatans per incorporar valors i percepcions amb la finalitat de combinar el personal i subjectiu amb l’objectivitat.

Les decisions gràfiques s’han pres de forma en què l’objectiu d’aquestes sigui apropar un espai natural d’una manera sensorial a tot el públic. Que tots puguin apreciar la bellesa de l’entorn d’una manera interactiva, tant per la gent amb alguna discapacitat sensorial com a la que no en té.

 

Debat2el Debat – Reflexió d’un projecte (PAC3)

 1. Rat Soriano Sanchez says:

  Hola Irene,

  doncs aquest és un dels projectes que també havia referenciat en l’anterior pràctica pel tema de la inclusió. Crec que si una cosa ha de diferenciar el disseny dels nostres dies al del segle passat és, precisament, col·locar a la persona en el centre del projecte, així ens veurem obligats a pensar en qualsevol tipus de persona, sempre estudiant el públic objectiu i real de cada treball, és clar.

  M’agrada molt alguns elements que han realitzat en aquest projecte, com el passamans de fusta que porta a l’usuari fins on són les plantes, per a que les pugui tocar i olorar. Trobo que és una forma molt dolça de convidar a una persona invident ( o no) a apropar-se a la natura, emulant com si algú els donés la mà…

  Per una altra banda et volia comentar una cosa per si t’ajuda en el teu treball, no voldria que t’ho prenguessis com una pedanteria, val? perquè  segurament ja estàs fent recerca de materials i ja ho saps: el departament de turisme de la meva ciutat va fer fa anys uns tòtems en ferro en els que tota la informació estava impresa i en relleu en el sistema braille en un vinil. El problema és que com molts d’aquests tòtems estaven a l’exterior, els vinils es van fer malbé en poc temps.

  Gràcies per compartir el teu projecte, el considero molt motivador.

  Rat.

 2. Roser Fontseca Piñol says:

  Hola, Irene! Gràcies per compartir aquest projecte, és molt interessant. Penso que l’Itinerari Sensorial té moltes coses positives: primerament, com dius, que és inclusiu i que dona l’oportunitat de gaudir de la natura a les persones amb dificultats. A més, també ofereix a la resta d’usuaris d’experimentar la natura d’una manera diferent i creativa. Igualment penso que és un projecte que ofereix un plus de qualitat pel turisme del Parc Natural del Garraf. Jo ja tinc ganes d’anar-hi!

Deixa un comentari